Lucruri pe care ar trebui sa le faci inainte de a porni centrala pe lemne

centrale pe lemne

Nu mai este mult timp pana cand vom folosi centrala pe lemne pentru a ne incalzi casa in fiecare zi. Multi dintre noi probabil ca au inceput deja sa porneasca centralele in zilele mai friguroase. Chiar daca ai una dintre cele mai bune centrale pe lemne Stropuva, asta nu inseamna ca tot ce ai de facut este doar sa faci focul in centrala atunci cand sezonul de iarna incepe.

Exista mai multe lucrari pe care fiecare proprietar care foloseste o centrala pe lemne trebuie sa le faca de fiecare data inainte ca sezonul cu temperaturi reduse sa se instaleze. Toate aceste lucrari sunt importante nu numai pentru a asigura o functionare corecta a centrale, ci si pentru a preveni unele posibile defectiuni ale centralei dar totodata si pentru a asigura o eficienta sporita.

Probabil ca nici nu iti vine sa crezi ca unele lucrari simple, pe care ti le vom prezenta in randurile urmatoare, pot fi atat de utile pentru a obtine un randament sporit dar si pentru a realiza mari economii de combustibil.

Doar pentru ca temperaturile de afara sunt pozitive, nu ar trebui sa uiti de centrala termica pe lemne

In zilele foarte calduroase de vara, multi dintre noi avem tendinta de a uita de centrala termica pe lemne. Iar asta pentru ca in acele zile nu este nevoie de un sistem de incalzire al casei.

Majoritatea tehnicienilor specializati in centrale termice au program de service deschis chiar si in aceste zile si cu siguranta iti va fi mai usor sa gasesti un specialist liber intr-o zi de vara, decat cu cateva zile inainte de venirea iernii. Preturile pentru verificari ar putea fi si ele ceva mai mici.

Uite cateva verificari pe care ar trebui sa le faci:

  1. Opreste intrerupatorul de la panoul electric principal. Utilizati un dispozitiv de testare a circuitelor fara contact pentru a verifica daca alimentarea a fost efectiv intrerupta.
  2. Acceseaza locatia centralei. In functie de locuinta, poate fi situata intr-o zona de subsol sau o anexa. Scoate obiectele care au fost depozitate in apropierea centralei, precum unele unelte de gradinarit. Asigura-te ca zona este libera si nu contine resturi inutile pentru a preveni incendiile accidentale.
  3. Filtrele ar trebui inlocuite daca sunt murdare. Exista si modele de centrale care folosesc filtre reutilizabile. Acestea pot fi curatate cu apa si detergent.
  4. Efectueaza o curatare completa. Inainte de a porni centrala, aceasta ar trebui curatata complet de cenusa si alte resturi ramase in urma arderii. Daca nu ai rabdarea suficienta pentru a te ocupa in intregime de aceasta lucrare, poti apela la un tehnician. Curatarea garanteaza un randament sporit dar si o functionare in siguranta.
  5. Inspectarea clapetei. Aceasta are rolul de a opri sau de a regla fluxul de aer. Aceasta ar trebui verificata inainte de a reincepe sa folosesti centrala zilnic pentru incalzire.
  6. Instaleaza sau verifica detectoarele de fum si monoxid de carbon. Alarmele sunt esentiale pentru a preveni vatamarea corporala sau chiar probleme mai grave cauzate de inhalarea fumului sau a monoxidului de carbon. Aceste detectoare au un pret accesibil. Bateriile lor trebuie schimbate o data la 6 luni.

Odata parcursi toti acesti pasi, precum si dupa o verificare amanuntita realizata de un tehnician expert, centrala termica pe lemne poate fi folosita fara probleme.

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.