Nicio petrecere nu-i completa fara vinul Livia de la Girboiu!

Crama Girboiu are multe sortimente de vin, care se pliaza pe gusturile si pe bugetul tuturor. In total, pe site vom gasi : 

-Bacanta;

-Cuartz;

-Epicentrum;

-Livia;

-Tectonic;

-Varancha. 

Insa, gama de vin Livia este poate cea mai accesata, datorita pretului foarte accesibil si a calitatii impecabile pe care vinul o prezinta. Din aceasta gama, clientii pot cumpara vin rosu, vin alb sau vin rose Livia, cu un buchet foarte distins de struguri crescuti natural.

Se poate spune ca vinul este cea mai veche bautura alcoolica, iar in istorie a fost des asociata cu bautura preferata a Zeilor. Atat grecii, cat si romanii au pretuit atat de de mult vinul, incat au creat podgorii pe toate teritoriile cucerite, avand astfel o productie continua de vin, insa diferita, deoarece solul influenteaza foarte mult calitatea vinului. In Romania, ne bucuram de o traditie straveche si activa in a produce vin, iar crama Girboiu a cules cele mai bune sfaturi si informatii pentru a produce vin de calitate superioara.

Este esential ca personalitatile vinului si a mancarii sa fie respectate si sa se completeze reciproc. O mancare buna evidentiaza aspectele complexe ale unui vin si invers. Nu se pune problema de a-si completa reciproc neajunsurile, ci de a-si potenta si evidentia in mod reciproc calitatile.

Un vin neechilibrat, de o calitate mai slaba nu poate fi „trecut cu vederea”, chiar daca este asociat cu o mancare spectaculoasa, deosebita. O combinatie de succes se obtine atunci cand vinul evidentiaza un aspect al mancarii, iar mancarea subliniaza o calitate a vinului.

Metoda de gatit si vinul potrivit 

Modalitatea in care mancarea este pregatita si gatita ii dau savoarea, gustul, textura si culoarea finala. Iar principiul general de asociere a vinurilor cu mancarea, in functie de tehnica de preparare a acesteia, este urmatorul: o metoda usoara de gatit (prepararea la abur, spre exemplu), care sa pastreze cat mai mult calitatile initiale ale alimentului, cere un vin usor, fructat, cu aciditate scazuta. In schimb, cu cat metoda incepe sa se complice si sa imbogateasca toate aspectele mancarii, cu atat si vinul asociat trebuie sa fie mai greu, mai bogat in taninuri. 

Gustul, consistenta, textura alimentelor si asocierea de vin 

Mancarurile mai acide cer la randul lor vinuri acide, fructate, aromate, demiseci. Mancarurile acre se asociaza de regula cu vinurile albe, fructate, usoare, seci sau demiseci. Preparatele afumate merg cu vinurile albe fructate sau cu vinuri rosii, condimentate. Mancarurile grase se asociaza in general cu vinurile rosii seci, cu arome tari, bogate. Preparatele pe baza de peste se combina cu vinurile albe, cu o aroma tare, seci sau demiseci. Deserturile dulci se combina cu vinuri la fel de dulci sau mai dulci. Preparatele sarate se asociaza bine cu vinurile albe dulci sau cu vinuri rosii cu continut mai scazut de taninuri.

 Recomandari generale de servire a vinurilor in timpul mesei: 

-Vinurile reci se servesc inainte de vinurile baute la temperatura camerei.

-Vinurile albe se servesc de regula inaintea vinurilor rosii.

-Vinurile se servesc in ordine cronoligica: mai intai cele mai tinere, urmate de cele mai vechi si mai complexe.

-Vinurile mai usoare se servesc inaintea celor mai mai grele.

Studiind influenta vinului asupra sanatatii, oamenii de stiinta s-au confruntat cu asa-numitul fenomen francez – in pofida faptului ca francezii consuma o cantitate mare de mancaruri grase, in tara se observa un nivel scazut de afectiuni cardiace. Mai tarziu s-a demonstrat ca acest fenomen este generat de consumul moderat de vin rosu. Din acest moment au inceput cercetarile amanuntite asupra beneficiilor vinului.

Vinul reprezinta un compus organic foarte complicat, ce se obtin in rezultatul asa-numitei fierberi a sucului de struguri. In compozitia sa intra circa 600 de substante chimice complicate, datorita carora bautura capata un gust si o aroma inconfundabile.

Intr-o sticla de vin exista:

Apa. Apa pura, care este prezenta in vinul din struguri. 

Etanol. Acesta este alcoolul de baza (dar nu unicul) care este continut in vin. El se formeaza din zaharul strugurilor in procesul de fierbere. Cu cat mai mult etanol este cotninut in vin, cu atat mai dulce pare la gust. 

Zahar. Mai bine zis, zaharuri: ele, la fel, sunt diferite. De componenta acestora depinde tipul de vin: sec, demisec, dulce (de desert). 

Acid de diferite tipuri, care se afla in vin tot de la procesul de fierbere: acid acetic, etc.

Tanine. Substante care ofera o senzatie de piscaturi in gura. 

Antociane. Glicozide vegetale colorate care confera culoare vinului tanar. 

Substante aromate, vitamine si substante nutritive 

Continutul de substante enumerate anterior depinde de tipul de vin, modul de producere si de varsta acestuia. In pofida faptului ca periodic se afirma ca vinul este nociv, fiind o bautura alcoolica, ultimele cercetari ale savantilor au aratat ca consumul moderat de vin protejeaza omul de multe boli. Consumul a 2-3 pahare pe saptamana normalizeaza presiunea sangvina si previne formarea trombelor. Exista date chiar si despre faptul ca vinul scade riscul dezvoltarii tumorilor oncologice.

Deci un pahar de vin nu poate face decat bine, atat corpului, cat si sufletului. Crama Girboiu ofera cele mai bune soiuri de vin Livia!

Related Posts

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.